Lovasterápia, lovas parasport

Lovasterápia, lovas parasport
A lovasterápia orvosi indikáció alapján alkalmazott egyéni, vagy csoportos fejlesztés, mely a lovaglás, a lóval való foglalkozás hatásait használja fel. Célja, a fogyatékosság, sérülés ismeretében az eredményesebb gyógyulás, képesség fejlődés és állapotmegőrzés.

A lovasterápia három ága:

  • hippoterápia
  • gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna
  • pszichoterápia lóval

A lovas parasport, a lovas és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, sportszerű tevékenységek összessége.

Nem tartozik szigorúan a lovasterápiás területek közé, a fogyatékosok szabadidős, vagy versenysportja. Így a lovasterápia mellett, után további lovassportra is lehetőség nyílik. Így a többi terápiás módszertől eltérően, mint sport is megmaradhat a páciens életében. Kizárólag speciális továbbképzésen részt vett lovasedző irányításával történik!

A legtöbben szabadidős tevékenység céljából járnak, de van, aki komoly versenyzésre szánta el magát. Természetesen mindig mérlegeljük a fogyatékosság ismeretében, az egyéni képességek alapján a célkitűzést.

Magyar Díjlovas Parasport Bajnokság

Egy évben egyszer lehetőségünk van megmérettetni magunkat a Lovasterápia Szövetség Lovasterápiás Versenyén és a Magyar Díjlovas Parasport Bajnokságon.

Azok a gyerekek, akik évközben lovasterápiában részesültek, itt bemutathatják a versenypályán, hogy mit sikerült elsajátítani a fejlesztések során. Az ország minden részéről érkeznek gyerekek, és rengeteg program várja őket. Rengeteg szép eredménnyel zártuk az elmúlt éveket.

Többször is a legmagasabb százalékot kapta para díjlovas versenyzőnk.